Att leva med LADA-diabetes och vitiligo i Sverige


 

Moa Gillbergs historia är inspirerande. Hon lever med LADA-diabetes och vitiligo. Vet du inte vad LADA-diabetes är? Läs vidare för att träffa Moa och läsa vad hon har att berätta för oss: hur det inte är något hinder för en lyckad graviditet att leva med flera olika hälsoproblem.

Vad är diabetes av LADA-typ?

LADA står för Latent Autoimmune Diabetes in Adults. LADA är en autoimmun sjukdom.

Det är en form av typ 1-diabetes där insjuknandet är långsammare och symptomen inte är så tydliga.

Hur ställdes din diagnos?

November 2020 fick jag min diagnos.

Det var lite otydligt till en början vilken diagnos jag skulle ha. Om det var typ 1 eller typ 2 diabetes var det först prat om, det var lite otydligt på mina provresultat då jag har en viss insulinproduktion kvar. Sedan kom man fram till att det är LADA.

Min LADA behandlas med insulin, jag har just nu en insulinpump ihop med dexcom g6.

Visste du direkt att det var LADA-diabetes eller trodde du först att det var typ 2-diabetes?

Jag trodde till en början att jag inte hade någon form av diabetes överhuvudtaget. Allt kom som en chock, för jag åkte egentligen in akut till sjukhuset på grund utav svåra magsmärtor och trodde att det var blindtarmen som krånglade. Men det visade sig sedan bero på diabetesen.

Jag hade väldigt svårt att acceptera beskedet till en början. Därför skapade jag tillslut min plattform “Vecka för vecka med diabetes” som går ut på att lära sig att leva med diabetes en vecka I taget. Så jag startade kontot ganska fort efter min debut, för jag ville hitta andra i liknande sits och även dela med mig av min resa från start genom hela processen att lära sig att leva med allt – från att vara rädd, orolig och inte kunna något alls till att idag vara väldigt trygg i min situation kring min diabetes trotts att det ändå ibland är tufft.

Tror du att människor i Sverige känner till denna typ av diabetes i allmänhet och förväxlar de den med andra typer av diabetes?

Än sålänge har ingen jag pratat med kännt till LADA, förutom dom som själva har LADA möjligtvis.

Så det känns inte som att folk vet vad det är – jag visste inte heller vad det var innan jag själv fick det. Jag brukar enkelt förklara det för den som inte vet, att jag har en variant av typ 1 diabetes. Då brukar folk inte ha så mycket mer funderingar. De flesta har ju ändå ganska bra koll på vad typ 1 är. Tycker själv att det är svårt att förklara vad LADA egentligen innebär, så det enklaste för mig är att bara kortfattat förklara det som en variant av typ 1 och att jag behandlas med insulin.

Hur såg diagnosen av vitiligo ut?

Jag var så liten, så jag minns inte. Jag har haft vitiligo nästan hela mitt liv. Fick det när jag var runt 6 år kanske.

När jag var så liten så brydde jag mig nästan ingenting om vitiligon, men i mellanstadiet och upp till högstadiet var det väldigt jobbigt. Jag ville helst täcka vitiligon med långärmat och långbyxor så folk inte stirrade och pekade på mig, det gjorde mig ledsen och stressad.

Idag bryr jag mig inte så speciellt mycket. Enda gången jag tycker att vitiligon är jobbig är när den förändras, för det tar ett tag att vänja sig när man får nya vita fläckar på nya ställen. Man får en helt ny look så att säga. Men de fläckarna jag haft länge har jag inga problem med alls faktiskt. De är en del av mig.

Vad vill du dela med dig av din erfarenhet av flera autoimmuna sjukdomar?

Stressa mindre och njut mer. Livet är så mycket mer än alla sjukdomar som finns.

Ibland glömmer man bort att man inte är ensam och så går man runt och tror att man är den enda i hela världen som känner såhär, ser ut såhär, eller mår såhär osv.

Man är inte ensam, alla dras vi med något skit oavsett om det syns eller ej. Men ändå tror man lätt att en själv är den enda som råkar ut för all skit och att alla andra bara har det bra hela tiden.

Sök dig efter vänner eller plattformar som kan höja dig, det finns oändligt med bra människor och plattformar som mer än gärna finns där för att stötta och peppa.

Vi behöver hitta varandra, prata mer och hjälpas åt så vi inte känner oss lika ensamma.

Sen så tycker jag att det är viktigt att man tillåter sig själv att få vara ledsen också emellanåt när det blir för mycket med allt, för livet med autoimmuna sjukdomar är inte direkt en dans på rosor. Däremot är det enligt mig, viktigt att man inte låter ledsamhet ta över ens liv – därför tycket jag det är så viktigt att hitta gemenskap. Många gånger kan gemenskap lätta på många svåra känslor, för att man helt enkelt inte känner sig lika ensam eller udda. Att kunna relatera till andra människor är viktigt, anser jag.

Vad tror du att du kan bidra med från din plats till diabetessamhället, särskilt i Sverige?

Jag vill finnas där som en extrakompis och försöker skapa en lättsam stämning kring att kunna prata fritt om allt gällande diabetesen, även alla obekväma och svåra ämnen rörande diabetesen. På mina plattformar @vfvmdiabetes på Instagram och “Vecka för vecka med diabetes” på Youtube så är alla välkomna. Jag är öppen och transparent. Alla frågor och funderingar är välkomna, jag tycker att det är viktigt att frågan ska vara fri för att kunskapen kring diabetes ska kunna öka. På mina frågestunder svarar jag alltid på allt, hur känsliga frågorna än må vara.

Jag svarar dagligen på meddelanden ifrån andra personer med diabetes, föräldrar till barn med diabetes, kompisar eller anhöriga till personer med diabetes osv – jag försöker engagera mig och hjälpa till så gott jag kan.

Så kort och gott, jag vill bidra med en så verklig bild av livet med diabetes som jag kan. Jag vill bidra med gemenskap och trygghet i att vi kan lösa saker tillsammans, du är aldrig ensam.

Hur var det att få tvillingar?

Tvillingarna är beräknade att komma i Oktober, just nu är jag gravid i vecka 22. Men vi längtar, det ska bli väldigt kul!

 

Vi vill veta allt om din graviditet med diabetes! Hur var upplevelsen?

Det är tufft. Det är ett heltidsjobb bara att ha diabetes, men att ha diabetes och samtidigt vara gravid – de är något helt annat.

Hormonerna som busar och bråkar med en till och från som gör att insulinbehovet drastiskt kan ändras från en dag till en annan. Den ständiga kollen på blodsockret för att man vill ligga så stabilt som möjligt, dilemmat när man vill trycka i sig allt gott i hela världen men behöver hejda sig för att inte gå totalt överstyr med blodsockret.

Det är en helt ny vetenskap att lära sig. Man måste vara väldigt anpassningsbar och våga ändra doser utefter behovet. Vissa dagar har jag kunnat åtta-nio dubbla min vanliga dos insulin, vilket hade kunnat sätta mig I koma om jag inte var gravid. Och andra dagar kan jag äta allt möjligt utan insulin och blodsockret bara vägrar gå upp. Och så finns det även dagar då det går som smort – alltså toppenbra med andra ord!

Innan jag blev gravid så gjorde jag faktiskt så att jag övade på att ligga i de området där gravida är rekommenderade att försöka hålla sig inom i Sverige- vilket är mellan 4-7,8.

Testade mig fram med vilka maträtter som var enklast för mig att äta till de dagarna under graviditeten då jag kanske inte orkar ha lika bra koll på blodsockret, testade olika typer av snacks för att hitta något gott som inte ställde till det för mycket för mitt blodsocker och försökte helt enkelt bara vänja mig att hålla mig I de specifika målområdet.

Jag tror de underlättade en del inför graviditeten att jag testade detta, för det kom inte som en chock. Jag var ju redan van att ligga i de snäva målområdet när jag blev gravid eftersom jag övat I flera månader innan graviditeten.

Jag har även förmånen att vara sjukskriven under min graviditet, vilket jag anser har gjort under för mitt blodsocker då jag kan vila och återhämta mig när jag än behöver under dagarna. De gör att jag orkar engagera mig mer i min diabetes för att kunna ge det bästa möjliga till mina bebisar i magen.

Jag vill verkligen belysa att allt går. Jag vet att många personer med diabetes våndas inför framtida graviditet och oroar sig över hur dom ska klara allt vad de innebär. Det är helt klart svårt och eländigt vissa dagar för mig som gravid med diabetes, men i det stora hela går det väldigt bra.

WRITTEN BY LUCIA FEITO ALLONCA DE AMATO, POSTED 06/13/22, UPDATED 06/14/22

Lucy har levt med typ 1-diabetes i 30 år, har dubbelt spanskt och argentinskt medborgarskap och har en juristexamen från University of Oviedo. Hon är en aktiv del av diabetesgemenskapen online, ett ämne där det ständigt uppdateras. Han är också en expertpatient inom kroniska kardiometabola sjukdomar från Rey Juan Carlos University och en aktivist för rättigheterna för människor från HBTQ+-gemenskapen.