“Det är okej att vara arg på sin diabetes”


 

Den unga Maja Svensson, 22, är en inspirationskälla för många människor som lever med diabetes. Många av oss har fostrats i “vi mår bra”-diskursen. Att vi kan göra allt även om vi har diabetes.

Och även om det är sant är det också bra att veta att det är okej att inte alltid vara okej: att inte falla in i giftig positivism.

Maja lär oss det “Det är okej att vara arg på sin diabetes”

“DIABETES ÄR EN STOR DEL AV MITT LIV”

Jag heter Maja, jag fyller 22 vårar i år och bor i en lägenhet med min sambo och två katter. Jag håller på att studera upp lite betyg sedan är tanken att jag ska utbilda mig till förskollärare. Mina hobbies är musik, familj, djur, skönhet och självklart diabetes. Jag har haft diabetes i 18 år så diabetes är en stor del i mitt liv.

Diabetesen kom in i mitt liv i April 2004, så jag hann inte ens fylla 4 år innan jag blev kroniskt sjuk. Det kan jag vara tacksam för då jag inte hann uppleva livet innan jag blev sjuk. Livet med diabetes blir inte enklare för att man ”inte har hunnit uppleva livet” men det påverkade inte mig så psykiskt i början, vilket jag har förstått kan bli problem för vissa som får diabetes mitt i livet. Jag är den enda typ 1 diabetikern i min släkt – vilket kan kännas extremt ensamt. Men diabetes gemenskapen på sociala medier är fantastisk och där känner man sig verkligen inte ensam!

Jag har Dexcom G6 och Tandem T-slim 2x insulinpumpen, med Control IQ och det fungerar fantastiskt bra för mig. Dexcom G6 appen tycker jag är fantastisk!

Jag bor i Karlskrona, Blekinge. Diabetes gemenskapet här är fantastisk. Blekingesjukhuset är extremt duktiga och är allmänt härliga. Man kan alltid höra av sig och prata om både bra och dåliga saker kring diabetes och dom lyssnar helhjärtat, både på barnavdelningen och diabetesavdelningen för vuxna. Diabetesbox kommer från Karlskrona och dom gör ett fantastiskt fint jobb! 

TEKNIK OCH DIABETES

Sedan tekniken har kommit in i diabetes-världen så har tekniken verkligen underlättat för mig, personligen. Om man ska se på diabetes-tekniken från ett världsperspektiv så tycker jag att tekniken har kommit jättelångt och vi är på god väg fortfarande. Diabetes-tekniken underlättar för alla. Jag var jätte nål-rädd som barn (vilket jag är fortfarande ibland) så att ta insulinsprutor varje dag var en kamp för mig och mina föräldrar. När vi fick erbjudande om en insulinpump så skrek vi av lycka – då det inte blev så många stick som det blev med insulinsprutor. Jag gillar verkligen Dexcom! Det är nog den lättaste diabetes-tekniken jag har använt mig av, jag tycker även att CGM:en är snygg.

DIABETES, KVINNOR OCH KROPPSBILD

Ämnet diabetes, kvinnor och kroppsbild går att prata om i timmar. Att kvinnor med diabetes blir uteslutna ur modevärlden vet alla och att vår kropp går igenom mer än en vanlig kvinnokropp är ingen nyhet. Jag tycker det är så viktigt att vi, diabetes tjejer, skyddar varandra och lyfter upp varandra. Världen idag försöker förstöra kvinnor och därför måste vi hålla ihop och hjälpa varandra upp igen.

En kommentar jag skulle vilja tillägga här är: “Det är okej att vara arg på sin diabetes.”

Varför jag började prata om diabetes på min instagram @majsansdiabetes är för att jag var arg och vresig, helt ärligt! Jag blev så arg när folk sa diabetes skämt eller inte förstod innebörden av att ha diabetes. Jag fick nog helt enkelt och kände att jag behövde prata om mig, diskutera mina känslor, tankar och åsikter högt utan att någon skulle säga något opassande. Min instagram blev en fristad där ingen kan ta ifrån mig vad jag känner. Det är även fantastiskt att inte känna sig så ensam, när någon håller med om vad man känner. 

Mina mål och projekt är att skaffa fler diabetes vänner, det hade varit fantastiskt roligt. Jag hade även velat skriva en bok om diabetes men det ligger långt fram i framtiden!

WRITTEN BY Lucía Feito Allonca de Amato, POSTED 03/16/22, UPDATED 03/16/22

Lucy har levt med typ I-diabetes i nästan 30 år och ingår i teamet bakom Beyond Type 1's Hispanic properties. Hon har en juristexamen och är både spansk och argentinsk medborgare. Hon är en aktiv del av diabetesgemenskapen på nätet, från sin blogg Azúcar HADA. Hon studerar för en examen i psykologi, är patientexpert på kroniska hjärt- och metaboliska sjukdomar och aktivist för HBTQ+-personers rättigheter.