EMOTIONELL HÄLSA OCH KONTINUERLIG GLUKOSÖVERVAKNING


 

Övervakningen av blodsocker är en teknik som har revolutionerat perspektivet för diabeteshantering. Det låter oss veta effekten av stress och mat på vår blodsocker-nivå i realtid, och det har gjort det möjligt för oss att avsevärt förbättra hanteringen av våra levnadsvillkor. 

Men att ignorera de svåra aspekterna av att leva med kontinuerlig glukosövervakning, såsom tendensen till perfektionism eller rädslan eller ångesten orsakad av en potentiell uppkomst av hypoglykemi eller hyperglykemi, skulle dock bli förblindande. 

Vi träffade den venezuelanska psykologen Nathaly Valenzuela för att prata om kontinuerlig övervakningsteknik, typ 1-diabetes och för att höra hennes expertutlåtande.

BT1: BERÄTTA OM DIG SJÄLV

Jag har levt med diabetes sedan jag var 5 år. Jag har levt med diabetes i 30 år. Jag är psykolog. Sedan jag tog examen var det mitt personliga beslut att gå in i diabetesteknologins värld. Det började öppna dörrar för mig. Jag är i Venezuela. Jag är 35 år gammal. Jag är en mamma. Jag använder en insulinpump, och jag använder för närvarande kontinuerlig glukosmätning också.

VI VILL VETA DITT PERSPEKTIV, SOM EN Psykiatrisk Hälsoprofessionell, INOM ANVÄNDNINGEN AV KONTINUERLIG GLUKOSÖVERVAKNINGSENHETER (CGM)

Ur mitt och mina patienters perspektiv, har det varit fler fördelar och positiva svar från patienter när det gäller teknik, särskilt kontinuerliga glukosmätare, jämfört med patienter som inte gillar det eller bestämmer sig för att sluta med utrustning efter att ha använt den.

Jag har ingen exakt siffra, eftersom jag inte för ett register, men jag kan berätta att minst 98% av patienterna väljer att fortsätta använda kontinuerliga glukosmätare eller sensorer.

HUR PÅVERKAR ANVÄNDNING AV TEKNIK PSYKISK HÄLSA?

Det är en ganska liten andel patienter som inte gillar det. Efter eller innan de har provat bestämmer de sig för att inte använda kontinuerliga glukosmätare. Som psykolog kan jag berätta att det finns en känslomässig komponent gällande acceptans som är ganska intressant och viktig när patienten bestämmer sig för att sluta sticka sig i fingrarna för att gå vidare till kontinuerliga glukosmätare. Patienter som har svårt att acceptera sin diabetes eller på något sätt är i “förnekelse” av att ha diabetes och inte följer behandling och vård, är de patienter som bestämmer sig för att inte använda tekniken i de flesta fall eller att sluta använda den.

Ur mitt perspektiv som psykolog kan jag berätta att förkastandet av teknik har mer att göra med ett avslag på diabetestillståndet än med ett förkastande av själva utrustningen. Det finns en annan liten andel av patienterna som också bestämmer sig för att sluta på grund av dåliga erfarenheter när de använder utrustningen. Så det har mycket att göra med att stärka patienterna och få dem att känna sig trygga i det de använder. Om patienterna inte är säkra på utrustningen de använder eller har tvivel eller frågor, kommer de att vara mer benägna att vägra att använda tekniken.

De psykiska fördelarna överväger vida de negativa. Patienterna känner sig mycket friare när det gäller sin diabetes. De känner sig mycket säkrare eftersom de vet att det inte längre bara beror på dem, på vad de känner, för att avgöra om deras glukos stiger eller sjunker. De kan ha konstant tillgång till sin glukos. Det ger patienterna mycket trygghet och stärker dem mycket. Så genom att vara säkrare känner du dig mer känslomässigt stabil, du mår bättre och du har högre självkänsla.

VAD ÄR DIN PERSONLIGA ERFARENHET AV KONTINUERLIG GLUKOSÖVERVAKNING SOM EN PERSON SOM LEVER MED DIABETES?

För mig har tekniken varit underbar. Jag skulle inte ändra något eller gå tillbaka. Jag känner mig mycket lugnare med kontinuerlig glukosmätning. Att kunna se min diabeteshantering grafiskt. Vaknar i gryningen och bara tittar på telefonens skärm och ser mitt glukosvärde. Det är ärligt talat ovärderligt för mig: den sinnesfrid jag får av att ha den kopplad till min kropp. Jag är mycket engagerad i teknik och mitt liv är ett före och efter på grund av diabeteshanteringsteknologi.

Jag mår så bra, till och med att gå nerför gatan och få folk fråga dig eller bli förvånad över att se dig med något fast på armen. Folk frågar, men det stör mig inte alls. Jag skulle hellre svara på besvärliga frågor än att gå tillbaka till bara kapillärövervakning, och jag mår mycket bättre. Jag kan leva ett mycket mer normalt liv, vilket i slutändan är vad man alltid vill ha när man lever med diabetes. Jag känner att ju mer teknik jag använder, desto mer frihet känner jag när det gäller matval och vad jag ska göra.

FINNS DET NÅGON LÄNK MELLAN STRESS OCH MEDICINSKA UTSTYR?

Ja, varningar kan verkligen skapa stress. Jag personligen har dem inaktiverade förutom hypoglykemi, speciellt när mitt blodsocker är 60. Det är ganska påfrestande eftersom sensorerna mäter blodsockret i interstitiell vätska, det brukar vara en skillnad. Men om det finns konstanta varningar beror det säkert på blodsockerhanteringen, min rekommendation är att försöka förbättra diabeteshanteringen.

WRITTEN BY Lucía Feito Allonca de Amato, POSTED 04/07/22, UPDATED 04/07/22

Lucy har levt med typ 1-diabetes i nästan 30 år och är en del av teamet bakom de spansktalande teamet hos Beyond Type 1. Hon har en juristexamen och har dubbel spansk och argentinsk nationalitet. Hon är en aktiv del av diabetesgemenskapen online, med hennes blogg Azúcar HADA. Hon studerar mot en psykologexamen. Hon är en expertpatient inom kroniska hjärt-metabola sjukdomar och en aktivist för rättigheterna för människor från HBTQ+-gemenskapen.