EN DAG I LIVET MED TYP 1-DIABETES


 

Dag 4161 med diabetes

Jag sitter i sängen och mitt huvud snurrar. Klockan är sju på morgonen. Jag skakar, svettas och är rädd. Det är först nu jag inser att jag missade middagen i går kväll. Jag vet att mitt blodsocker är farligt lågt. Jag vet också att jag är ensam hemma med min 13-åriga syster. I ögonvrån ser jag en müslibar som sticker ut ur min handväska. Jag försöker komma upp ur sängen och nå den, i ett försök att få upp mitt blodsocker. Det är det sista jag minns. Jag heter Shelby. Jag är en genomsnittlig 21-åring, bortsett från att jag har haft typ 1 diabetes sedan jag var 9.

En morgon i januari 2014 sjönk mitt blodsocker så lågt att jag fick ett anfall och slog mig medvetslös med bakhuvudet mot min sängram.

Det var första gången någon behövde kalla på ambulans åt mig. Bortsett från det fallet har jag haft flera allvarliga hypoglykemiska episoder. Jag hade ett anfall medan jag besökte en krokodilfarm, jag har krossat dricksglas i mina händer i ett försök att fixa mitt blodsocker och jag har brett mina händer samtidigt som jag försökt göra en smörgås. Om du inte redan har gissat det är jag extremt envis och oberoende. Jag gillar inte att be om hjälp, men på grund av min diabetes har jag fått lära mig det.

Diabetes är försvagande. Diabetes är förödande. Diabetes är utmattande.

shelby 1

Vi måste tillåta oss bra dagar och dåliga dagar, precis som alla andra människor. Bara vi är förberedda. Även våra dåliga dagar är vi fortfarande diabetiker. Vi måste fortfarande stanna upp och testa vårt blodsocker och ha insulin. Vi har våra toppar och sen vänder det (bokstavligen). Vårt blodsocker kan gå upp till 25,4 mmol/l (457 mg/dl) och sedan sjunka till 2,1 mmol/l (38 mg/dl). Vi lever med den outsläckliga törsten, huvudvärken och känslomässiga sammanbrotten när blodsockret är högt och tar itu med den glupande hunger när det är lågt sedan. Diabetes är absolut inte “lätt” att hantera. I själva verket känns det omöjligt ibland.

 

Det du kanske inte förstår är att diabetes inte är så enkelt som att bara göra ett blodsockertest, injicera insulin eller trycka på några knappar på en insulinpump. Diabetes är som att tävla med viktbälte på sig. Kursen är samma med toppar och dalar precis som för alla andra, men varje steg, varje ögonblick och varje gång jag driver mig själv så långt det går måste jag arbeta lite hårdare än alla andra runt omkring. Det är en konstant börda på våra axlar som för de flesta diabetiker aldrig kommer att försvinna och är ibland svår att leva med.

 

 

Vanligtvis diagnostiseras typ 1 diabetes hos barn och tonåringar, även om det inte är en regel. Som små barn kan vi vanligtvis lita på att våra föräldrar räknar kolhydrater åt oss och påminner när vi behöver ny utrustning och batterier. Men som vuxna kan vi inte det längre. Vi lever ofta på avstånd från våra familjer. Vi vet hur vi ska ta hand om oss. Det är bara svårt ibland. Jag kan inte säga hur många gånger jag varit på jobbet och fått slut på insulin, vilket gett högt blodsocker fleratimmar senare.

Vem som helst kan få typ 1 diabetes. Nej, det är inte en livsstilssjukdom och nej, det är inte smittsamt.

En dag kan din bukspottkörtel helt enkelt sluta producera insulin. Det kan slå till i alla åldrar. Det kan påverka båda könen och alla raser. Diabetes diskriminerar inte. I Australien står typ 1 diabetes för cirka 10 % av alla diagnostiserade diabetesfall. Antalet stiger.

shelby_3

Jag har haft typ 1 diabetes i 11 år, 5 månader och 10 dagar. Jag har gjort över 30 000 blodsockertest och 18 000 injektioner/platsförändringar. Jag är bara 21. År 1974 hävdade forskare att ett botemedel bara var 5 år bort. Nu är det 2015. Jag vill inte leva 11 år, 5 månader och 10 dagar till med diabetes. Diabetes är svårt, men vi har mer än en sjukdom, störning eller åkomma. Vi är barn och ungdomar som har kärlek i våra hjärtan och skönhet i våra själar. Vi har makten och hälsan i våra händer. Vi låter inte diagnosen styra oss. Vi har långt mer än så.

 

 

WRITTEN BY SHELBY FARRELL, POSTED 01/29/20, UPDATED 01/30/20

Shelby bor i Brisbane i Australien och är 21 år gammal. Hon har varit typ 1-diabetiker sedan 28/05/2004. När hon ska tillbaka till universitetet planerar hon att studera till socialarbetare. Hon är stolt matte till 3 små pälsdjur: Ollie, Pumpkin och Skittles. Kolla in hennes Pinterest-sida här: https://www.pinterest.com/ThisIsShelba/.