Arbeta för och av samhället. En intervju med Irina.


 

Irina är vår assistent för sociala medier i Sverige. Hon lever också med typ 1-diabetes. Vi är övertygade om att detta är nyckeln till att kunna finna en stor mening med det här arbetet och att det är viktigt att få ut diabetesbudskapet från diabetes för att nå ut till människor. Så här svarade Irina på våra frågor:

Kan du presentera dig själv? Om du bara hade en mening för att någon skulle lära känna dig, hur skulle du presentera dig själv?

Jag är en positiv kvinna som har gått igenom mycket som också har skapat en stor förståelse för hur olika männiksor är.

Vad var ditt första möte med diabetessamhället i ditt land och vad var din största lärdom?

Det jag har lärt mig av diabetessamhället här i Sverige är att många lever ensama med sin sjukdom, dock är socialamedier ett sätt för många att få utlopp. Här kan man även hitta vänner att diskutera olika diabetes relaterade saker med. 

Vi vet att du är mycket aktiv på sociala medier, instagram för att vara exakt, vilken inverkan har detta engagemang och att öppet prata om diabetes haft på ditt liv? Vad skulle du säga har varit din största lärdom?

Plattformen som jag skapat gjorde jag till en början för att hitta andra med typ 1 diabetes att prata med. När den sen växte skapade jag många vänner över hela världen. Det gjorde även mig mer lugn i min diagnos då jag hade folk jag kunde diskutera olika saker med samt prata av mig då jag hade en dålig dag. Min största lärdom är att jag inte är ensam. Det är så många som lever med typ 1 diabetes och som som jag också går igenom många jobbiga dagar. 

Vi vet också att du lever med andra hälsoproblem utöver typ 1-diabetes. Vilken roll har samhället spelat för att hjälpa dig att hitta svaren? Varför har öppen delning varit så viktigt för dig?

Jag lever även med ledgångsreumatism vilket jag blev diagnostiserad med för ca 1,5 år sedan. Det har vart riktigt kämpigt att ta mig igenom livet med två kroniska sjukdomar. Jag har haft problem att hitta en bra läkare som förstår min situation men just nu känns det ändå bra. Min typ 1 diabetes har nog aldrig känts så enkel som nu och just nu tar jag en dag i taget. Det är viktigt för mig att visa hur mitt liv ser ut och hur det faktiskt är att leva som jag gör. Jag tror att många inte riktigt förstår hur det är att leva så som jag gör och även många andra. Det är inte bara att ta en spruta eller se över blodsockret ibland, utan det är så mycket mer. 

Hur länge har du arbetat med något som har med ditt tillstånd att göra?

Jag skulle säga att jag har jobbat med typ 1 diabetes relaterade uppgifter sen 2019 men jag har jobbat med mina sociala medier mycket längre än så. 

Berätta om ditt nuvarande arbete (utan anknytning till Beyond Type 1)

Jag jobbar som vårdbiträde på ett psykiatriboende samt även med Dexcom genom mina socialamedier. De senaste 9 månaderna har jag dock varit sjukskriven så har mest vart hemma. 

Vad arbetar du för närvarande med hos Beyond Type 1 med?

Just nu är det intervjuer, schemaläggning samt rättning av artiklar som är aktuellt. Men ibland är det även annat som gäller. 

Varför tror du att det är viktigt?

Det är viktigt att sprida kunskap. Speciellt när den kliniska informationen ofta inte lyfter vardagsproblem. 

Hur tror du att du hjälper andra? 

Jag tror det bara är skönt att visa att livet inte är så bra som det kan se ut på socialamedier. Jag skulle säga att 50% av mina dagar under en månad är dåliga. Eller iallafall för andra. Dåliga blodsockervärden, illamående, huvudvärk, smärta, trötthet, samt ett pendlande humör. Detta är dock inte allas verlighet men många. Det är viktigt att visa upp.

Innebär arbetet med diabetes och att leva med diabetes ytterligare utmaningar?  Varför eller varför inte?

Nej, jag tycker det är bra att jag arbeter med den här typ av arbete då jag har en bred kunskap kring ämnet. Det kan dock ibland bli jobbigt att skiva om typ 1 diabetes när det kommer till tragiska ämnen som följdsjukdomar osv. 

Vad hoppas du på att se under de kommande åren när det gäller diabetes? Ny teknik? 

Ja, ny teknik och även mer kunskap kring psykisk ohälsa och typ 1 diabetes. Möjligtvis anpassning av skolarebete och arbete på plats då det många gånger är enklare att arbeta hemifrån under dåliga dagar.

Hoppas du på ett botemedel, varför ja eller varför nej?

Ja, det hade vart som en dröm går i upplevelse men troligtvis kommer det inte ske på många år. Även om jag inte vill tro att mina sjukdomar stoppar mig så är jag medveten om att dem gör det. Dem har dock gett mig motivationen till att kämpa även under mina dåliga dagar. 

Om du kunde lämna ett meddelande till en nydiagnostiserad person, vilket meddelande skulle du lämna?  

Ta en dag i taget. Det blir enklare efter ett tag och lär dina nära och kära det de behöver veta så du kan känna dig trygg. Ha alltid dextrosol med dig och extra insulin. Var inte rädd men ha alltid med dig det som behövs om något skulle gå fel. 

Var kan vi läsa mer om dig? 

Ni kan kika in på min instagra: mindiabetesvardag och även på min tiktok Vegandiabetic.

WRITTEN BY REDAKTIONEN FÖR BEYOND TYPE 1, POSTED 07/27/22, UPDATED 07/27/22

Den här artikeln har tagits fram i samarbete med Beyond Type 1:s team för latinamerikanska och internationella fastigheter. Medlemmarna i detta lag är Ana Álvarez, Lucía Amato, Mariana Gómez, Karime Moncada och Sabrina Sosa.