En upplevelse. Hypoglykemi.


 

Under mina 25 år med typ 1 diabetes har jag upplevt en del låga blodsocker men bara ett fåtal riktigt läskiga.

En upplevelse som både har lärt mig någonting och satt sina spår är min student. Det var 2008 och väldigt varmt ute. Jag hade på mig en blå klänning med vita prickar på. Jag hade valt att utesluta alkohol från mitt liv då jag inte gillade hur jag mådde av det, så under studentfrukosten drack jag sprite zero.

Då var jag även vegan och mina klasskamrater hade inte köpt något till mig att äta så jag åt några vindruvor och lite godis bara. Efter frukosten skulle vi upp på flaket där även jag var nykter. Jag åt lite mer godis och drack läsk. Det var så varmt så alla vart väldigt trötta efter färden och efter den gick jag hem till en kompis för att äta tårta som hon hade bakat, vilket också var mitt första riktiga mål den dagen.

Efter fikan gick jag hem och bytte om till en annan klänning och åt en lätt middag då jag inte trodde jag skulle vara ute så länge på studentfesten eftersom jag inte dricker. Väl framme på festen så kom en av mina nära vänner fram och bjöd mig på 2 stycken cider. Jag vågade inte tacka nej då jag kände att grupptrycket var tyngre än min egen vilja. Jag drack båda två och det hela slutade med att jag knappt kunde ta mig hem själv. Jag var helt enkelt för påverkad.

När jag kom hem gick jag bara och la mig, utan att äta nått. Två dagar senare vaknade jag till av att jag låg i mitt rum. Jag var så förvirrad och mådde inte alls bra. Mamma kom in i mitt rum och förklarade att jag hade fått ett lågt blodsocker under morgonen dagen efter studenten och svimmat i sängen. Hon som undersköterska hade matat mig tills jag gått upp i blodsocker. Sen hade hon låtit mig sova och hållt koll på mitt blodsocker hela dygnet. Efter den här upplevelsen lärde jag mig att jag inte ska dricka alkohol om jag inte har ätit eller när det är väldigt varmt.

Jag var också väldigt noga med att lära alla mina närsmta vänner hur de skulle hjälpa mig om jag inte klarade av att göra det själv på grund av alkohol. Nu för tiden är jag dock oftast nykter och dricker endast alkohol i liten mängd vid speciella tillfällen.

WRITTEN BY Irina Krantz, POSTED 04/14/21, UPDATED 04/14/21

Jag är en typ 1-diabetiker som driver denna plattform för andra t1ds att ansluta och prata om allt från himmel till jord 👩🏼‍💻🌏