HANTERA DIABETES UNDER SEMESTER


 

Redaktörens anmärkningar: Christel är en passionerad fitnessentusiast. Hon har en ISSA Personal Trainer-certifiering samt en MBA. Hon har haft typ 1-diabetes sedan 1997. Det här inlägget publicerades ursprungligen på Diabetes Strong.


Vad är din strategi för att hantera din diabetes under semestern? Om din plan är matkoma är du inte ensam. De flesta sammankomster den här tiden på året kretsar kring mat och dryck, och vanligtvis inte hälsosamma saker. Och det tycker jag absolut att det ska finnas plats för!

Det ska finnas utrymme för överseende, låt huvudet vila från kolhydraträkning några timmar och njut bara av att vara med din familj och vänner. Och ja, visst kan vi göra det trots att vi lever med diabetes.

Om du är insulinberoende som jag behöver du bara en stabil plan och du kommer att kunna ta dig igenom festligheterna utan att förstöra din diabeteshantering. Det här är min lätta plan för att framgångsrikt hantera din diabetes under semestern.

1 – Ta reda på dina kolhydratkvoter (hur mycket insulin du ska ta till ett gram kolhydrater)

Om du inte känner till dem ännu, anteckna dina doser i några dagar för att få det rätt. Att känna till dina dagliga kolhydratkvoter hjälper dig att få bra blodsockerkontroll året runt, inte bara under semestern. Du kan läsa mitt inlägg om kolhydratkvoter och känslighet för att lära dig mer.

2 – Vet vad du äter

Fråga värden om du inte gjorde det själv. Du kan inte alltid se vad som finns i en maträtt. Potatismos är oftast inte bara potatis utan innehåller även mycket smör, mjölk (eller grädde) och kanske till och med socker.

3 – Ta med en kolhydraträkningsfusk

Ta med en av Beyond Type 1:s Holiday Carb Charts. Om du går till din mammas hus under semestern vet du förmodligen mycket av maten hon kommer att laga eftersom du har haft det sedan barndomen. Du kan också göra lite research i förväg och ta reda på hur många kolhydrater som finns i en portion av dina favoriter. Kanske kan du till och med få mammas recept för att beräkna de exakta kolhydraterna?

4 – Träna på morgonen

Träna på gymmet innan du går ut. Det kommer att förbättra din insulinkänslighet och göra det lättare att hantera ditt blodsocker under eftermiddagen/natten. Inte bara kommer du att må bättre, men dina muskler kommer att älska de extra kolhydraterna och proteinerna du kommer att njuta av senare på dagen. Varför inte använda alla dessa semesterkalorier för att bygga lite muskler?

5 – Överväg att öka din basaldos

Om du sitter ner och äter i timmar kan ditt basalinsulin behöva höjas. Rådgör alltid med din vårdpersonal innan du gör ändringar i din insulindosering, men det kan vara en idé att öka din basaldos under middagen och hela natten.

6 – Gå en promenad efter middagen (eller en snöbollskamp)

Det hjälper inte bara matsmältningen utan även ditt blodsocker. Jag är inte ens säker på att den här behöver mer förklaring. Se bara till att ditt blodsocker inte kraschar under din promenad eller snöbollskamp.

7 – Testa, testa, testa och håll koll på aktivt insulin så att du inte överdoserar

Jag tar min mätare till bordet och förlitar mig starkt på min kontinuerliga glukosmätare (CGM). Mina blodsockernivåer kommer att ha några toppar, och det är okej, så länge de sjunker som planerat.

8 – Kom ihåg att dosera för alkohol

Bolusering för alkohol kan vara knepigt eftersom alkohol kan få dina blodsockernivåer att sjunka. Min tumregel är att jag bolusar för allt utom starksprit (som jag aldrig dricker i alla fall). Speciellt om din alkohol blandas med juice eller andra kolhydratrika drycker, behöver du insulin med det. Och drick ansvarsfullt.

Det är verkligen svårt att hantera någonting – särskilt din diabetes – om du är berusad. Om du av någon anledning inte äter utan bara dricker, var mycket försiktig med att dosera för alkohol eftersom du har en stor chans att gå ner under natten. Alkohol är knepigt, så om du dricker och osäker på hur ditt blodsocker kommer att reagera, föreslår jag att du tar ett mellanmål vid sänggåendet bara för säkerhets skull.

Hur ser framtiden ut…

Jag har lyckats hantera min diabetes under semestern om jag har trivts utan att behöva oroa mig för mycket över min diabetes, om jag har kunnat hantera mina blodsockernivåer så att jag inte vaknar nästa morgon med intervallet 200 mg/dL, eller haft för många låga blodsocker.

Jag tvivlar på att tomten kommer att ge mig en ny bukspottkörtel till jul, så det är bra att jag har lärt mig att hantera min diabetes på egen hand. Trevlig helg!!!!

WRITTEN BY Christel Oerum, POSTED 12/20/21, UPDATED 12/20/21

Christel är bloggare, personlig tränare, diabetesförespråkare, mästare i fitnessbikini och fitnesspersonlighet. Hon har levt med typ 1-diabetes sedan 1997 och lever efter mottot "Det finns inget du inte kan göra med diabetes - om du har rätt vård, teknik och tankesätt." Christel skriver på DiabetesStrong.com med sin man. Hon bloggar om hälsa, fitness och hur man kan vara vältränad med diabetes. Du kan maila henne direkt på [email protected].