June från Stockholm och hennes mamma: det bästa laget


 

I dag ska vi träffa June. Hon är 11 år gammal, kommer från Stockholm och har levt med typ 1-diabetes sedan hon var 8 år gammal. Hennes bästa lagkamrat är hennes mamma som hjälper henne i vardagen. Läs vad vi frågade henne!

Kan du berätta lite om dig själv, den del av Sverige där du bor och hur du lever din vardag med diabetes?

Jag heter June, är 11 år och bor i Stockholm. Jag har haft typ 1 diabetes sedan jag var 8 år. Jag försöker hantera diabetesen själv men får hjälp hemma och i skolan med tex att räkna kolhydrater. Jag har Dexcom blodsockermätare och Tandem insulinpump.

Du har celiaki, det finns många människor som lever med båda dessa sjukdomar, hur hanterar du din kost, vilken koststil har fungerat för dig?

Jag fick glutenintolerans några månader efter jag fick typ 1 diagnosen. Jag tyckte det var jobbigt i början att välja bort mat, fika och glass som innehöll vetemjöl. Det var svårt att veta vad jag fick och inte fick äta. Men idag är det enklare och jag har hittat bra alternativ till sånt som innehåller gluten.

Varför är allting lättare med mammas hjälp?

För med hennes hjälp blir jag inte lika rädd när jag ska till exempel ska byta blodsockermätare eller insulinpump, hon har gjort det så många gånger. Vi är ett bra team.

Vad skulle du säga till andra familjer som lever med diabetes?

Fortsätt kämpa, ni är inte ensamma. Och låt inte diabetes hindra drömmarna. Om några dagar ska vi åka till Norrland för att fjällvandra på Kungsleden i en vecka. Vi kommer att tälta och inte ha mobiltäckning under tiden. Men vi är förberedda och allt kommer att gå bra, det ska bli roligt och spännande.

Varför bestämde du dig för att öppna dina sociala nätverk och vara öppen med dina hälsotillstånd?

Jag har alltid varit öppen med min diabetes, det är coolare så. Jag blir glad när jag ser andra som är öppna med sin diabetes.

Vad är din favoritsak att göra?

Pyssla, konst, spela teater, äventyr och laga mat.

Några drömmar, projekt?

Jag skulle vilja vara med i en broadway show

Var kan vi hitta dem på sociala medier?

@diabetesflickan på Instagram

WRITTEN BY LUCIA FEITO ALLONCA DE AMATO, POSTED 07/21/22, UPDATED 07/21/22

Lucy har levt med typ 1-diabetes i 30 år, är både spansk och argentinsk medborgare och har en juristexamen från universitetet i Oviedo. Hon är diabetesutbildare för IDF, patientexpert i kroniska hjärt- och metaboliska sjukdomar för Universidad Rey Juan Carlos och en passionerad förespråkare för mångfald, jämlikhet och inkludering.