Martina: Triumferar I Elitsport Och Med Diabetes


 

Att träffa Martina har varit en frisk fläkt för oss. Vid många tillfällen oroar sig föräldrar, särskilt vid tidpunkten för deras barns diagnos, angående deras framtid, om de kommer att kunna idrotta och uppfylla sina drömmar.

Ja det kommer dom. Martina, från Sverige, är på väg att ta examen som sjuksköterska och är också en framgångsrik idrottare som utbildar om diabetes.

OMSÖTERSKAR OCH HANDBOLL

Martina heter jag, är 23 år gammal och kommer ifrån Sverige. Idag studerar jag till sjuksköterska och blir färdigutbildad till sommaren. Kombinerat med mina studier spelar jag handboll på elitnivå i VästeråsIrstas damlag. När tid finns över gillar jag att umgås med familj, vänner och att baka.

Jag började spela handboll när jag var 6 år gammal och intresset fann jag av min storasyster då hon spelade handboll också. När jag var 10 år blev jag sjuk i diabetes typ 1 och då var jag fortfarande väldigt aktiv inom idrott. 

Jag spelade då både handboll och fotboll. Till en början var det svårt att hantera diabetesen med idrotten, men jag var väldigt envis och bestämd att idrotten skulle jag fortsätta med. Diabetesen fick hänga med på sidan om. Till en början krävde jag väldigt lite insulin då idrotten hjälpte mig att få ner blodsockret ändå, så jag vart låg ganska ofta. När inställningarna började falla på plats och jag fyllde på ordentligt med mat så gick det bättre och bättre. Ju äldre jag blev förstod jag också vikten av att idrott och diabetes är bra. 

ATT LEVA MED DIABETES OCH ATT VARA EN SPORTMAN GÅR HAND I HAND

När jag var mindre var mina föräldrar väldigt noggranna med att förklara för mina tränare och lagkamrater hur de skulle agera om jag blev låg/hög. Men ju äldre jag blev desto större ansvar fick jag ta och idag utför jag allt med planerande, genomförande och agerande själv. Diabetes är ett område som många inte har kunskaper om och därför vill jag på min instagram @elitidrottmed_diabetes försöka förmedla hur det är att spela handboll på elitnivå med diabetes typ 1.

Ett råd jag skulle vilja ge till alla egentligen är att idrott och motion är bra för alla, men för en diabetiker är det extra bra! Den fysiska aktiviteten bidrar till bättre blodsockernivåer, bättre mående och i bästa fall mindre insulin behövs.

EN INSULINPUMP SOM ALTERNATIV FÖR MIG

Från start har jag använt mig av insulinsprutor/insulinpennor när jag skulle behandla min diabetes. Jag var inte stickrädd så det fungerade bra för mig. Efter ett tag föreslog läkaren pump för mig då jag var så aktiv inom idrott och han trodde att pumpen kunde hjälpa mig att förhindra låga och höga blodsockernivåer i samband med idrotten. Mina känslor då var att jag tyckte det var så skönt att inte visa att jag hade diabetes genom att ha pump/sensorer på kroppen. I den åldern skämdes jag väldigt mycket för min diabetes och ville inte att andra skulle fråga vad saker och ting var. Därför föll valet på att fortsätta med insulinpennor tills jag var 19 år gammal. Då ändrades mina känslor och det viktigaste då för mig var att jag skulle kunna fortsätta idrotta på hög nivå och samtidigt få bra blodsockernivåer. Då bytte jag till insulinpump och idag känns det jättebra att använda det hjälpmedlet.

UTBILDNING OM DIABETES

Jag tycker det är väldigt viktigt att förmedla kunskap kring diabetes generellt då det är en sjukdom som många personer idag insjuknar- och lever i. Kan jag hjälpa till på mitt sätt och visa att diabetes typ 1 och elitidrott går att kombinera så gör jag gärna det. Valet föll för instagram då det är en stor plattform som många använder sig av idag. Kunskap om idrott ska spridas, det är viktigt!

Det är mitt syfte och mitt mål, så det hoppas jag att jag gör.

Jag gillar all typ av idrott. När jag var yngre spelade jag fotboll och handboll. Idag tycker jag själv det är roligt att utöva dessa sporter men även också gymträning och löpträning. Vilka idrotter som är enklare och vilka som är utmanande med diabetes har jag ingen aning om. Jag tror det är väldigt individuellt hur kroppen och diabetesen påverkas av olika idrotter.

UTBILD OM DIABETES

 Glukostabletter, gel eller godis mot hypoglykemi? Varför?

Hypoglykemi innebär att en person med diabetes har fåt ett så kallat ”lågt blodsocker”. Blodsockret sjunger vanligtvis under 3.9mmol/ och vanliga symtom är hjärtklappning, darrningar, trötthet, hungerkänsla. Vid ett sådant tillstånd skriker kroppen efter socker som ska hjälpa blodsockret upp på en normal nivå igen (kring 5.0 mmol/l). För att få upp blodsockret kan glukostabletter (dextrosol), glukosgel, godis, juice, honung, söt saft ges. Ja egentligen vad som helst men det måste ske snabbt. För mig spelar det ingen roll vilken typ av socker jag får i mig när jag fått hypoglykemi. Ibland äter jag dextrosol, ibland dricker jag juice och ibland dricker jag söt saft.

Du kan följa Martina på hennes konto där hon pratar om diabetes och elitidrott på instagram 

 

WRITTEN BY Lucía Feito Allonca de Amato, POSTED 03/09/22, UPDATED 03/10/22

Lucy har levt med typ I-diabetes i nästan 30 år och ingår i teamet bakom Beyond Type 1's Hispanic properties. Hon har en juristexamen och är både spansk och argentinsk medborgare. Hon är en aktiv del av diabetesgemenskapen på nätet, från sin blogg Azúcar HADA. Hon studerar för en examen i psykologi, är patientexpert på kroniska hjärt- och metaboliska sjukdomar och aktivist för HBTQ+-personers rättigheter.