Min diabetes vardag: Irina


 

Vem är jag

Som person är jag glad och lättsam. Mina vänner brukar beskriva mig såhär: – Du är inte svensk inuti det är bara ditt skal. Skulle tro att det har att göra med min socialaförmåga. Jag är en sån som gillar att prata med allt och alla. 

På fritiden jobbar jag med att öka medvetenheten om typ 1 diabets i Sverige och världen genom mitt instagramkonto @mindiabetesvardag. Där får man följa min vardag som typ 1 diabetiker dagligen där jag både studerar, jobbar och tränar. Jag är även skribent på en plattform som heter Pioneers Young som enbart riktar sig mot typ 1 diabeteiker mellan 13-30 år. Jag har även nyligen börjat engagera mig organisatoriskt genom diabetes förbundet här i Västerås, där jag också är bosatt. 

Min diabetes vardag

År 1996 var året jag fick min typ 1 diabetes vilket också betyder att jag haft den i ca 24 år. Förra året tog jag min examen i Folkhälsovetenskap, där skrev jag mitt examensarbete med inriktning mot upplevda hinder och risker för typ 1 diabetiker vid fysisk aktivitet. Nu till hösten har jag precis börjat studera en magisterutbildning med inriktning mot folkhälsovetenskap i Uppsala. 

Jag är uppvuxen i Västerås med mamma, pappa samt två syskon. Jag har de senaste åren varit bosatt i Malmö och Edinburgh (Skottland) på grund utav studier och arbete. 

Sen min diagnos har jag både gått igenom höga och låga perioder. Jag är en sån person som älskar att utmana mig själv och har därför även en animation-, kock samt säljutbildning i bagaget. 

Kost & träning

På fritiden eller när jag har tid över är jag också väldigt aktiv. Jag älskar att styrketräna, helst så tungt som möjligt. Styrketräningen har varit med mig sen 2008 och jag har en stor förståelse för hur blodsockret påverkas av den. Jobbar även extra på ett gym här i min hemstad. 

Sen 2008 har jag ätit vegankost, vilket innebär att jag inte äter något från djurriket. Jag får en del frågor om det är något som påverkar mitt blodsocker och det jag brukar svara är oftast att jag inte sett några större skillnader men att det hjälper mig många gånger att välja mat som anses förbättra hälsan överlag som fullkorn, baljväxter, grönsaker osv.  

Hur kan andra hitta dig och nå ut?

Det är lättast att komma i kontakt med mig antingen via min Instagram @mindiabetesvardag, eller mejl [email protected]