Stolt över mig själv och jobbar på att må bättre: Elin Artursson


 

Idag ska vi träffa Elin. I sina nätverk publicerar hon mycket innehåll relaterat till ett väsentligt ämne i vår vård som människor som lever med diabetes: psykisk hälsa.

Vi ser glukoslinjer som inte alltid är raka … och vet du vad? Det är en del av att leva med detta livsvillkor.

LÄR KÄNNA ELIN

Jag heter Elin och är 26 år. Jag hade diabetes typ 1 när jag var 12 år. Jag bor med min fästman och våra 2 katter i en lägenhet men vi drömmer om att köpa hus. Jag älskar att träna, gå och vara med vänner.

TYP 1-DIABETES I SVERIGE OCH MENTAL HÄLSA

Att ha diabetes i Sverige är väldigt bra skulle jag säga. Vi har till exempel insulin helt fritt.

Diabetes och psykisk hälsa tror jag är väldigt vanligt, jag är en av de drabbade. Diabetes är ett heltidsjobb och du kan aldrig vila eller ta en paus. Jag tycker att vården borde ta itu med mental hälsa mer när man besöker en diabetessköterska och läkare, försöker fånga upp patienter tidigt när de märker att de mår dåligt, så man behöver inte gå så långt som mitt exempel.

POSITIV PÅVERKAN AV SOCIALA MEDIER

Jag tror och vill visa en verklighet genom min instagram. Att det inte alltid finns bra raka blodsockerkurvor och frid och fröjd utan diabetes kan vara svårt. Svårt med blodsockret och det kan vara att ploppa sensorer och böja pumpnålar. Jag får varje dag många meddelanden från diabetiker och föräldrar till barn med diabetes som beundrar mitt mod att prata om diabetes och psykisk ohälsa, att jag visar verklighet men också glädje, att det går att leva ett bra liv trots typ 1-diabetes.

MIN DIAGNOS OCH BEHANDLING

Jag fick som sagt diabetes typ 1 när jag var 12 vilket var 2007. Då fanns det inga sensorer så det fastnade i fingret. Jag hade sprutor i 4-5 år innan jag bytte till insulinpump.

DRÖMMAR OCH PROJEKT

Jag vill börja föreläsa om diabetes typ 1 och psykisk ohälsa, för vårdpersonal, kanske till och med allmänheten. Jag kommer att börja lite med mitt arbete på sjukhuset, där jag ska berätta om typ 1-diabetes ur patientens perspektiv för nyutexaminerade sjuksköterskor.

på fritiden gillar jag att träna, promenera och umgås med vänner och min man såklart.

ETT TACKBUDSKAP

Du har en underbar diabetessköterska som jag vill tacka för allt stöd jag fått under de 8 år som jag har haft henne. Hon är fantastisk och är väldigt glad över att ha henne som diabetessköterska.

Tack till min fästman Rasmus som alltid ställer upp och hjälper mig med diabetes. Ta dextro på natten när din pump varnar dig för lågt blodsocker. Hon är så intresserad även av sjukdomen. En helt fantastisk ung man.