Tillbakablick: Nick Jonas reflekterar över sin T1D-diagnos


 

Redaktörens anmärkning: Delta i Beyond Type 1:s kampanj #SeSymptomen of diabetes! Dela med dig av dina tecken för att hjälpa till att rädda liv, beställ #SeSymptomen-posters för att dela med dig av dem i din kommun, få delbar grafik för sociala medier och mycket mer! Läs mer här.


Den 16 november – Jonas dagbok – öppnade artisten, skådespelaren och filantropen med flera platina upp om detaljer om sin egen diagnos i en intervju med Beyond Type 1.

Tack för att du pratar med oss Nick! Kan du berätta om vad du kommer ihåg från när du fick din diagnos? Fanns det några varningssignaler?

Varningstecken och symtomen var alla i linje med de normala symtomen för odiagnostiserad typ 1. Mitt blodsocker måste ha legat över 700 mg/dL (38,8 mmol/L) under en längre period eftersom jag gick ner en hel del i vikt under en kort tid, nästan 25 pund på två veckor. Jag var konstant törstig och var tvungen att använda badrummet ofta. Min attityd och allt var avstängt. Jag var väldigt irriterad vilket också är ett tecken. Och jag fick kramper regelbundet. Jag visste bara att något var fel och att om jag inte fick vård snart skulle det bli problem.

Hur gammal var du? Kommer du ihåg hur den dagen var?

Jag var 13. Vi var mitt i en skolturné där vi började klockan 8:00 och spelade i aulan för eleverna. Detta var i början av vår karriär. Jag minns att jag sa till mina föräldrar att jag behövde gå till läkaren, något kändes inte bra och de hade redan sett den betydande viktminskningen och några av de andra symtomerna, så de tog in mig. Det var där som min barnläkare informerade mig om att jag hade diabetes typ 1. Först var jag förstörd, naturligtvis. Men jag hann inte riktigt bli förkrossad eftersom jag var tvungen att ta mig direkt till sjukhuset. Det var början på en galen resa.

Hade du några funderingar över om du skulle kunna fortsätta din karriär inom underhållning eller inte? Hur hanterade du dessa farhågor?

Då tänkte jag att det här kan göra slut på min dröm om att få turnera världen över och spela vår musik. Det var skrämmande. Och riktigt tråkigt. Jag tycker att det var riktigt tufft att se mina föräldrar så upprörda också. Jag tror inte att de flesta inser vilken inverkan en diabetes diagnosis har, inte bara på individen utan på deras familj och vänner.

Jag var orolig över att inte kunna fortsätta min karriär. Men saken för mig var alltid att säga “låt mig hoppa direkt tillbaka till jobbet.” På så sätt förbinder jag mig att inte låta det här sakta ner mig. Och det har varit många stunder där det har gjorts. Där jag har haft tuffa dagar. Där mitt blodsocker var högt eller lågt och jag har bara behövt ta reda på det och ta mig igenom. Jag är tacksam att jag har ett bra stöd omkring mig.

Hur hjälpte din familj och dina vänner dig att anpassa dig till ditt nya liv med diabetes?

Min familj och mina vänner hjälpte verkligen till. Jag har alltid varit en väldigt självständig person och jag tror för mig att en del av detta, även om jag bara var 13, egentligen handlade om att jag gjorde det själv och hade förmågan att bara ta mig igenom det här på egen hand. Jag litade definitivt på min familj och mina nära och kära vid olika tillfällen i mitt liv med diabetes och nu, särskilt i mitt äktenskap, är det en stor sak. Att ha en partner som är kärleksfull och stödjande och omtänksam på det sättet är verkligen viktigt. Och jag är verkligen tacksam för det.

Finns det något du vet om livet med T1D nu som du önskar att du visste när du fick diagnosen?

Det jag önskar att jag visste var att inte varje dag skulle vara perfekt. Det kommer att finnas dagar som är tuffare än andra och det är bara viktigt att inte gå ner på sig själv. Det är en resa. Och om du kan ta ett djupt andetag i de tuffa stunderna och tillåta dig själv att ha ett nederlag och att återhämta sig, då kommer det att bli okej.

WRITTEN BY TODD BOUDREAUX, POSTED 10/31/22, UPDATED 11/11/22

Todd fick diagnosen typ 1-diabetes år 2000 och har sedan dess inofficiellt arbetat med att förespråka T1D. Innan han började arbeta på Beyond Type 1 skrev och producerade Todd tv-program för Discovery Channel, Travel Channel och Animal Planet. När han inte är på kontoret kan du oftast hitta honom på en baseballmatch, på resor eller när han ritar på sin Etch A Sketch. Du kan också följa honom på Instagram @toddboo.