TYP 1 DIABETES OCH MODE


 

Att leva med typ 1 diabetes kan vara en utmaning men när det kommer till mode är det ingeting som står i vägen. Efter mina 26 år med typ 1 diabetes har jag lärt mig ett och annat. Speciellt när det kommer till väskor… Det kan ibland vara svårt att inte behöva bära med sig en ryggsäck, specillt om man ska iväg lite längre bort.

 

Beroende på vad man använder för hjälpmedel finns det olika tips för hur man ska kunna bära sina vanliga kläder med sina gadgets och även få med sig det man behöver under en promenad eller utekväll. 

 

Jag själv använder en trådlös insulinpump och cgm vilket underlättar mycket för mig när det kommer till kläder. Jag har även alltid med mig en handväska, så om jag inte ska iväg hela dagen eller till en annan stad så räcker det för att få med min insulinpump, glukostabletter och eventuellt ett snack. Annars brukar jag ha med mig en ryggsäck för pumpbyte och annat man kan behöva som jag kan lämna i exempelvis bilen eller hotellet och sen en liten väska jag kan ha när vi går runt. 

 

När det kommer till kläder har jag inget problem med att visa upp mina gadgets så att dem är synliga är inget problem. Det som kan bli ett problem är om jag har tighta jeans som trycker på pumpen eller om ett plagg skaver mot min cgm till exempel. 

 

Det jag kan tänka mig är problematiskt om man har en insulinpump med slang är hur man ska kunna ha klänning utan att behöve lyfta upp kjolen hela tiden och vart man ska fästa pumpen. Har dock vänner som har en insulinpump med slang och jag har sett folk som fäster pumpen på benet med hjälp av ett typ av band lindat runt låret. 

 

Här är några tips på vad du kan tänka på när det kommer till mode och typ 1 diabetes:

  • Vid längre resor ta med en extra väska som kan lämnas på rummet eller i bilen så du slipper bära runt på den
  • Köp tillbehör som hjälper dig att fästa din insulinpump på benet/midjan
  • Köp en liten ryggsäck som är rymlig men ändå snygg
  • Små handväskor rymmer oftas det viktigaste (pump, glukostabletter etc.)
  • Var inte rädd för att visa upp dina gadgets 
  • Väskor kommer alltid vara din bästa vän

WRITTEN BY Irina Krantz, POSTED 08/01/22, UPDATED 08/01/22

Irina has a degree in public health and works in the health sector also. She has had type 1 diabetes since 1996 and lives in Sweden. In her spare time she's at the gym or cooking delicious vegan dishes! To contact her go through her Instagram @mindiabetesvardag or by email [email protected].