Vi kan alla lära oss av varandra: Möt Caroline


 

Caroline bor i Stockholm med sin man och son och har levt med diabetes i sex månader. För henne var det svårt att påbörja resan, eftersom hon inte visste hur mycket den skulle förändra hennes liv och hon var orolig för att hon inte skulle kunna ta insulin.

Nu har hon upptäckt vad som fungerar för henne och hon säger att hon är stolt över att ha övervunnit det inledande skedet och att hon nu kan ta sina injektioner.

 

Berätta om dig jälv, hur är ditt förhållande till diabetes?

 

Jag fick min diagnos i mars 2022. Det är omtumlande att få en diabetesdiagnos, det är mycket att ta in och livet förändras. 

Jag anser mig vara priviligerad, jag kan, får och orkar vara delaktig i min vård. För mig är det viktigt att andra som inte har samma möjligheter som jag ska få lika bra vård som mig. 

Jag vill inte ha diabetes, men jag känner stort hopp inför att ett botemedel kommer. Tills dess försöker jag ta hand om mig själv så bra det går. 

– På din Instagram-profil ser vi att du gillar att dela erfarenheter med andra personer som lever med diabetes, varför?

Genom att ha en dialog om diabetes kan man skapa gemenskap och bryta stigman kring sjukdomen. För mig har det varit ovärderligt att utbyta erfarenheter och upplevelser med andra som går igenom samma sak. Jag har lärt mig mer om min diabetes och känner mig mindre ensam. 

 

– Vilka är de ämnen som du helst vill beröra och diskutera, varför?

Hur det är att leva med diabetes. Det varierar från person till person och vi kan alla lära oss något av varandra. 

En av mina hjärtefrågor är att diabetesvården ska vara jämlik oavsett oavsett hur engagerad man är eller har möjlighet att vara i sin egen vård och oavsett vart man bor i Sverige.

 

– Vad tycker du är mest bristfälligt i Sverige när det gäller diabetes?

 

Vi har det jättebra i Sverige då insulin och tekniska hjälpmedel är gratis. Dock skulle jag önska att det var enklare att få hjälp med att hantera tankar och känslor kring att leva med diabetes. Många mår dåligt och det i sin tur kan påverka hur man tar hand om sig själv. 

– Har du en anekdot eller en dröm att dela med dig av?

Att hitta ett botemedel mot diabetes. 

 

– Här finns utrymme för något du vill berätta för oss.

Min diabetes upptäcktes i samband med min graviditet. Jag var 36 år när diagnosen typ 1 fastställdes. Diabetes har ingen ålder och kan drabba vem som helst. 

Till dig som har diabetes så vill jag bara säga att du är inte ensam och alla tankar och känslor du har kring din sjukdom är helt okej att ha. Jag kan varmt rekommendera diabetescommunityt, gemenskapen på internet är fantastisk! 

 

– Var kan vi hitta dig på sociala medier?

@diabetes_togetherness

WRITTEN BY LUCIA FEITO ALLONCA DE AMATO, POSTED 11/10/22, UPDATED 11/10/22

Lucy har levt med typ 1-diabetes i 30 år. Hon är både spansk och argentinsk medborgare och har en juristexamen från universitetet i Oviedo. Hon är diabetesutbildare för IDF, patientexpert i kroniska hjärt- och metaboliska sjukdomar för Universidad Rey Juan Carlos och en passionerad förespråkare för mångfald, jämlikhet och inkludering.