Saras berättelse med diabetes från Helsingborg


 

Varje person med diabetes är olika och idag ska vi få chansen att träffa Sara, som lever med diabetes i Sverige och vars Instagramkonto är en del av diabetes-communityt.

Vi intervjuade henne för att lära känna henne lite mer nedan:

Kan du berätta lite om dig själv?

Mitt namn är Sara Birkemose och jag är 38 år och bor i Helsingborg. Jag fick diagnosen typ 1 diabetes när jag var 26 år. Jag jobbar som butiksbiträde på Flying Tiger. Mina intressen är musik, film och böcker och att spendera tid med min familj och sambo.

Visste du alltid vad diabetes var?

Jag visste vad diabetes var för något redan när jag var liten för att mammas före detta man hade typ 1 diabetes. Så det gjorde det lite lättare när jag själv fick diabetes. Jag har en tatuering på min handled där det står att jag har typ 1 diabetes och så har jag en sensor på armen. 

Om att dela med sig av sin diabetes

Jag tror att delning av diabetes överlag på sociala medier är väldigt positivt för att sprida information om sjukdomen både för oss drabbade men även för andra så dem vet hur dom kan hjälpa oss på bästa sätt om vi skulle bli dåliga ute på stan eller någon annanstans. 

Jag gillar att dela med mig när det gäller min diabetes och livet i allmänhet. Jag älskar att läsa andras diabetes posts. Mina favorit konton är @diabetesmannens @vfvmdiabetes @mindiabetesvardag och @diabeticbox.se.

 Sverige är mycket bra när det gäller diabetes vården. Alla diabeteshjälpmedel är gratis i den region där jag bor. Jag träffar min diabetes sjuksköterska och läkare regelbundet var tredje månad.

 Just nu använder jag pennor och dem jag har är Novo Rapid till måltider och Tresiba till natten. Men vi har pratat om att eventuellt gå över till insulinpump. 

Råd till andra som mig

Mitt råd till folk är följande: “Ge inte upp utan fortsätt och kämpa även när det känns som mest hopplöst. Det är okej att ha dåliga dagar. Se till och njut av livet så mycket det bara går och låt inte denna sjukdom hindra dig från att göra och uppleva saker. Vi är alla riktiga kämpar”

 

WRITTEN BY Lucía Feito Allonca de Amato, POSTED 02/04/22, UPDATED 02/04/22

Lucy har levt med typ I-diabetes i nästan 30 år och ingår i teamet bakom Beyond Type 1's Hispanic properties. Hon har en juristexamen och är både spansk och argentinsk medborgare. Hon är en aktiv del av diabetesgemenskapen på nätet, från sin blogg Azúcar HADA. Hon studerar för en examen i psykologi, är patientexpert på kroniska hjärt- och metaboliska sjukdomar och aktivist för HBTQ+-personers rättigheter.