Att gå på distans med diabetes


 

Jag började med långdistanslöpning när jag var 10 år gammal. Jag har vuxit upp med många olika sporter och har alltid varit en tävlingsmänniska, och denna tävlingsnatur kom snabbt till uttryck i löpningen. Distanslöpning blev snart en av de viktigaste sakerna i mitt liv. Jag hade en drivkraft att bli den bästa löpare jag någonsin kunde bli. 

I gymnasiet arbetade jag hårt – hårdare än jag hade arbetat med något annat – för att kunna vinna lopp, springa snabba tider och bli uppmärksammad av collegecoacher. Det lönade sig eftersom jag hade en framgångsrik gymnasiekarriär och fick ett åtagande att springa på UCONN under mitt sista år. 

Min övergång från high school till college var tuff. Jag hade svårt att anpassa mig till att lyfta vikter och köra hårdare träningspass. Detta visade sig när mina tider under första året på första året var betydligt långsammare än mina tider på gymnasiet. Under andra året började dock tidvattnet att vända. Jag hade några genombrottslöpningar där jag äntligen mådde bra och fick några skinande, nya personliga rekord (PR) under inomhusspårningssäsongen. 

Saker och ting förändrades under utomhussäsongen. Några veckor efter att jag började tävla kändes min kropp inte riktigt bra. Mina löptider blev plötsligt långsammare, mina träningspass drog ut på tiden och jag kände mig extremt slö för det mesta. Jag förstod inte vad som hände. Jag hade jobbat så hårt och äntligen sett resultat som jag kunde vara stolt över. Varför tog jag plötsligt steg bakåt? Jag upplevde också några andra till synes orelaterade symtom – frekvent urinering, suddig syn och ökad törst. 

Jag fick snart reda på att jag hade utvecklat typ 1-diabetes

Jag blev mest chockad när jag hörde diagnosen, men jag blev också arg och ledsen när jag förstod djupet av vad den innebar. Övergången till att hantera denna sjukdom var inget mindre än en utmaning eftersom jag var tvungen att lära mig att hantera mitt blodsocker, en uppgift som i princip är en uppgift som jag måste tänka på dygnet runt. Också som typ 1-diabetiker ger jag mig själv insulin regelbundet. För en gångs skull fick löpningen stå tillbaka i mitt liv och jag missade resten av friluftssäsongen. 

På sommaren började jag springa igen och planerade min ultimata comeback. När jag tänkte på min framtida löparkarriär såg jag mig själv studsa tillbaka ännu bättre än tidigare. Jag tänkte på de många berättelser om löpare före mig som har inspirerat till att övervinna stora hinder för att sätta rekord, vinna lopp och bli mästare. Jag hoppades kunna uppnå samma sak under de två år som jag hade kvar av de fyra åren i NCAA. Men min diabetes hade andra planer för mig. 

Mitt juniorår var präglat av vad som kändes som en ständig kamp mellan diabetes och löpning. Det blev svårt för mig att ta mig igenom ett enda träningspass eller en löprunda utan att känna mig skakig och yr på grund av lågt blodsocker eller slö på grund av högt blodsocker. Det var uppenbart att jag visste väldigt lite om hur jag skulle hantera min diabetes när jag tränade. 

Stressen och rädslan för att drabbas av en diabeteskomplikation under ett lopp i kombination med min bristande kondition ledde till att jag bara tävlade två gånger under hela året. Det var nästan som om jag försökte tvinga in pusselbitar på platser där de inte passade. Men i stället för pusselbitar var det denna nya sjukdom som jag försökte få att passa in i min tidigare livsstil. 

Tyvärr är diabetes inte något man kan tvinga in i något. På många sätt raderar diabetes många saker som du trodde att du visste, och det är först med tiden som du kan räkna ut hur du ska lära dig dem på nytt genom denna nya lins. Jag gav mig själv inte den tid jag behövde för att ta reda på hur jag skulle göra det.

Jag avslutade året med att vara nedstämd över min bristande kondition, frustrerad över min diabetes och osäker på vad min framtid skulle innebära. Fram till denna punkt i mitt liv hade löpning varit en så central del av min identitet. Med tiden insåg jag långsamt att löpningen helt enkelt inte passade in i mitt liv på samma sätt som tidigare. 

Jag fortsatte att träna under sommaren och försökte fortfarande tvinga min diabetes att samarbeta samtidigt som jag försökte ta reda på hur min löparkarriär skulle se ut innan jag gick in i mitt sista år. När sommaren närmade sig sitt slut och jag återvände till skolan var jag helt enkelt inte säker på att mitt hjärta var inställt på löpning längre. 

Jag hade precis fått diagnosen “en annan, mindre allvarlig autoimmun sjukdom” och den turbulenta hälsan gjorde att jag prioriterade löpning allt mindre. Till slut fattade jag det hjärtskärande beslutet att lämna UCONN-laget. 

En del av mig kände sig lättad, eftersom jag inte längre behövde fortsätta att sätta press på mig själv att fortsätta träna hårt samtidigt som jag ständigt hade höga och låga blodsockervärden. Den andra delen kände sig som ett misslyckande. Jag tänkte på hur jag hade arbetat så hårt sedan jag var mellanstadieelev för att uppnå en dröm om att ha en framgångsrik collegekarriär. När jag slutade i laget kändes det som om jag svek mitt tidigare jag. 

Kanske ännu mer besviken var jag att jag inte hade levt upp till min vision av mig själv där jag inte lät diabetes hålla mig tillbaka och jag fortsatte att bli en inspirerande mästare som kunde berätta för andra hur jag övervann min diabetes

Under tiden sedan jag slutade i laget och tog examen från college har jag insett att även om den berättelsen är bra, är det inte den enda framgångsrika berättelsen. 

Livet går längre än NCAA-sport. För mig innebär framgång inte nödvändigtvis att man övervinner sina svårigheter, utan snarare att man äger dem. Diabetes är svårt. Att springa med diabetes är svårare. Men en av de bästa sakerna jag gjorde för mig själv var att ta ett steg tillbaka mitt sista år och fokusera på hur man springer med diabetes, i stället för att tvinga mig själv att fortsätta träna på hög nivå trots mitt ovilliga blodsocker. 

Trots min oro för att svika mitt tidigare jag, fann jag mig själv lycklig under veckorna och åren efter att jag slutade. Jag prioriterade mig själv och min hälsa, och jag kände mig fri från tyngden av onödiga påtryckningar. 

Jag hade upptäckt att det inte fanns något sådant som att svika mitt “tidigare jag”. Det finns bara jag, det finns inget tidigare eller tidigare jag. Människor förändras med tiden, liksom deras prioriteringar, behov och önskemål – och det är okej. När jag fattade mitt beslut att sluta hade jag gjort det val som var bäst för mig i det aktuella skedet i mitt liv. 

Så nu, tre år senare, har jag inte sprungit speciellt snabbt eller vunnit några lopp. Jag har faktiskt inte ens tävlat en enda gång! Jag har dock hittat ett hälsosamt sätt att springa med diabetes, och det är jag stolt över. 

Det är inte ett perfekt system – jag har fortfarande ibland låga och höga blodsockervärden när jag springer – men jag känner mig nu stark nog att gå på löprundor utan att vara rädd för vad som kommer att hända. Det känns inte längre som om diabetes och löpning strider mot varandra. 

Jag känner nu att jag har kontroll över min kropp och min hälsa på ett sätt som gör det möjligt för mig att fortsätta min passion för löpning som jag har haft sedan jag var en liten flicka. 

Folk brukar bara prata om dem som drabbas av en motgång och som kommer tillbaka och är ännu bättre än de var innan. Men det är inte min historia och jag måste tro att det inte är historien för många andra som jag. 

Mitt perspektiv har förändrats avsevärt under de fem år som gått sedan jag fick min första diagnos. Diabetes är inte något jag kan övervinna. Jag kommer alltid att leva med den. Jag blev inte mästare och jag har ingen galen historia att berätta om att jag satte en 30-sekunders-PR bara sex månader efter min diagnos. 

Istället har jag skapat min egen framgångshistoria där jag har lyssnat på min kropp, tagit reda på vad jag behöver och på ett framgångsrikt sätt införlivat löpning i mitt liv igen. Och för det kommer jag alltid att vara tacksam.

WRITTEN BY Mackenzie Pias, POSTED 05/02/23, UPDATED 05/02/23

Mackenzie bor i Pittsburgh, Pennsylvania, USA, där hon arbetar som ingenjör för hållbara byggnader. Utanför arbetet och löpningen gillar hon att vandra, besöka nationalparker, rasta hundar på djurhemmet och tillbringa kvalitetstid med familj och vänner. Hon lever med diabetes, celiaki och hypotyreos.